SakariJSaarilahti

Pakotteet kovenevat: Huawei suljetaan ulos Googlen ekosysteemeistä?

Google kieltäytyy vastaisuudessa tarjoamasta kiinalaisen Huawein valmistamille Android-puhelimille käyttöjärjestelmän päivityksiä. Asiasta kertoi ensimmäisenä uutistoimisto Reuters.

Brittilehti The Guardian puhuu yleisestä Android-laitteiden päivityskiellosta Huaweille ja sen mukaan Google estäisi Googlen sovellusten, kuten Gmailin, käytön Huawein tulevissa malleissa. Google Play -sisältöpalvelusta ei siis enää voi hankkia sisältöä tuleviin Huawei-puhelimiin, mikäli päätös pitää. Google kertoo päätöksen pohjautuvan siihen, että Yhdysvallat on asettanut Huawein kieltolistalle.

Asista uutisoi Suomessa ensimmäsenä HS.

https://www.hs.fi/talous/art-2000006111660.html

Päätös tarkoittanee käytännössä ainakin sitä, että kaikkien Android -pohjaisten Huawei-puhelinten markkinat tulevat jollain aikavälillä loppumaan Kiinan ulkopuolella. Melkoinen uutinen nykyisten Huawein puhelinten omistajille ja lähtölaukaus täysmittaiselle kauppasodalle?

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (51 kommenttia)

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Kauppasodaltahan tuo kuulostaa.

Android on avointa lähdekoodia, joten kun Huaweilla/Kiinalla resurssit oletttavasti riittävät, niin varmaan tulevissakin kiinalaisluureissa tekniikka pelaa, vaan sovelluksia ei saa ladattua Googlen palveluista. Eli Kiinan pitää perustaa kilpaileva lataussivusto. Miten sitten käyttäjät suhtautuvat?

Käyttäjän SakariJSaarilahti kuva
Sakari Saarilahti

#1 "...Kiinan pitää perustaa kilpaileva lataussivusto."

Käytännössä se merkitsisi täydellistä katastrofia kiinalaisille Android -puhelimille. Sovelluskehittäjät joutuisivat valitsemaan Googlen ja Huawein välillä, eikä lopputuloksesta jää epäilyksiä.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Niin, riippuu siitä, pystyisikö Google estämään sovelluskehittäjien jakamasta tuotteitaan muuallakin kuin Googlen palveluissa. Vapaa markkinatalous sanoo jotain, mutta kauppasaarto sitten toista.

Käyttäjän SakariJSaarilahti kuva
Sakari Saarilahti Vastaus kommenttiin #5

#5 USA suhtautuu hyvin vakavasti asettamiensa talouspakotteiden rikkomiseen.

Niin kuin muistetaan, Huawein talousjohtaja Meng Wanzhuo pidätettiin joulukuun alussa Kanadassa Yhdysvaltojen pyynnöstä. Meng pidätettiin epäiltynä Yhdysvaltojen asettamien Iranin vastaisten pakotteiden rikkomisesta osallistumalla kiellettyyn kauppaan Iranin kanssa

Käyttäjän SakariJSaarilahti kuva
Sakari Saarilahti

Vaikuttaako täysmittainen kauppasota myös Kiinan ja Taiwanin suhteisiin? Merkittävä osa amerikkalaisen Applen teknologiasta valmistetaan taiwanilaisen Foxconin toimesta. Jonkinlaisia vastatoimia lienee odotettavissa Kiinan taholta.

Entä miten EU tulee suhtautumaan Googlen aikomuksiin sulkea Huawei ulos Android -puhelinten markkinoilta?

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Ikävä havaita, että Google on onnistuttu painostamaan osaksi jenkkien ulkopolitiikkaa. Ei kiinalaisilta pitkään mene tuottaa puhelimiinsa oma käyttis ja Aasiassa markkinaa älykännyköille riittää. Sattuu enemmän Googlen omaan kuin kiinalaisten nilkkaan.

Käyttäjän SakariJSaarilahti kuva
Sakari Saarilahti

#4 "Ei kiinalaisilta pitkään mene tuottaa puhelimiinsa oma käyttis ..."

Kysymys on enemmästä kuin vain käyttöjärjestelmästä. Käytännössä Googlen palvelut on linkitetty ristiin useiden muiden ekosysteemien kanssa ja Huawei tulee samalla suljettuksi ulos myös Microsoftin ja Applen ekosysteemeistä.

Esimerkiksi Microsoftin ohjelmat ja pilvipalvelut toimivat Android- ja MAC -ekosysteemeissä ja Googlen palvelut vastaavasti noissa muissa. Huawein eristäminen Googlen palveluista tarkoittaa sen erottamista myös muista merkittävistä ekosysteemeistä.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Kiina on jo pitkään estänyt ison osan noiden ekosysteemipalveluiden käytöstä ja sinne on rakennettu omat vastaavat palvelut. Jos puhelimen käyttis pitää vielä tehdä erikseen, niin kyse on lopulta pikkujutusta.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

En haluaisi nähdä sitä päivää, jolloin Kiina kieltäytyy toimittamasta siellä esim. valmistettuja mikropiirejä (mm. Intel ja AMD) vaikkapa Yhdysvaltoihin. Kiina voi myös halutessaan sulkea harvinaisten maametallien kaupasta Yhdysvallat pihalle. Kiina voi myös ryhtyä kotiuttamaan Yhdysvalloille myöntämiään lainoja tai sulkea lainahanat.

Yhdysvaltain toiminta on härskiä, koska se kohdistuu yhteen ainoaan firmaan, joka kilpailee vahvasti Yhdysvaltain markkinoilla paikallisten tuotteiden kanssa.

Kiinan ja USA:n kauppasota voi saada pahimmillaan todella vakavia seurauksia aikaan, koska Kiina on elintärkeä tuottaja monille hyödykkeille, joita mm. läntinen sotateollisuus tarvitsee.

USA:lla ei enää ole teknistä ylivoimaa, joten se joutuu turvautumaan vilunkipeliin pärjätäkseen markkinoilla.

Miettikääpä itse kukin, missä kaikessa nykyään lukee made in China.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Jos amerikkalaiset valmistuttavat komponenttejaan halvalla kiinalaisilla alihankkijoilla, niin pystyvät kyllä valmistamaan ne halutessaan itsekin. Hinnat tietysti nousevat.

Tiedän tämän olevan vähän kerettiläinen, vapaakaupan vastainen (ehkä jopa persu/trumppimainen :D) ajatus, mutta onko lopultakaan paha jos "kiinankuraa" laitetaan tullimuurin ja rajoitusten taakse? Antaa kilpailuetua meille suomalaisillekin.

Made in China lukee joko heikkolaatuisissa tuotteissa tai tuotteissa, jotka on suunniteltu lännessä mutta valmistettu alihankintana halvalla Kiinassa.

Muuten, oletteko koskaan törmänneet kuluttajatuotteeseen, jossa lukisi Made in Russia? :D

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #12

"Kiinankura"...Näränen voisi ystävällisesti lopettaa tuollaiset vihapuheet;)

Kiina on valovuosia Suomea edellä esimerkiksi teknologiassa. Suomessa ollaan vasta nyt ryhtymässä maksamaan puhelimilla, Kiinassa olemme maksaneet noilla jo vuosikausia, ihan kiinalaisen Tencentin teknologian ansiosta. Kai sinä tiedät Baidun, Alibaban ja Tencentin? Missä ovat suomalaiset teknologiajätit? Nokia onnistui laskemaan melkein 35%:n markkinaosuutensa Kiinassa nollaan. Vain suomalaiset pystyvät tuollaiseen ja ihan omin voimin.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen Vastaus kommenttiin #13

Arvasin, että tulen saamaan vastakommentin arvostamaltani kommentoijalta Max Jussilalta, kun mollasin Kiinaa :)

Nokia on oma surullinen lukunsa. Nokiasaagan loputtua olemme taas pitkälti paperin, sellun ym. bulkin tuottaja, ikävä kyllä.

En tietenkään tunne Kiinaa sillä tavoin kuin siellä asuva Jussila, en ole edes koskaan käynyt siellä. Minulle on kuitenkin muodostunut tiedotusvälineiden kautta käsitys, että vaikka jollain Shanghain vaurailla alueilla ollaan varmaankin jo Suomea edistyneempiä modernin teknologian käytössä, niin laajan maan syrjäkylillä ei kyllä olla vielä lähelläkään. Ehkä Max voi valistaa minua tässä.

Minulla oli toinenkin kommentti tässä blogissa koskien lännen ja Kiinan taloudellista, teknistä ja tieteellistä kamppailua johtoasemasta maailmassa pitkässä juoksussa. Mitä mieltä olet tästä?

Käyttäjän SakariJSaarilahti kuva
Sakari Saarilahti Vastaus kommenttiin #13

#13 Max Jussila kirjoitti: "'Kiinankura'...Näränen voisi ystävällisesti lopettaa tuollaiset vihapuheet;"

Minun Applen pohjassa lukee "Designed by Apple in California. Assembled in China"

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #27

Niinpä, jonkun on tehtävä töitäkin tässä työnjaon maailmassa. Työnteon kiinalaiset osaavat, suomalaisilta näyttää sekin taito hävinneen. Pelkkää valitusta yhdessä maailman korkeimman elintason maassa.

Onko se sinun koneesi sillä perusteella kuraa, että se on laitettu kasaan Kiinassa? Minullakin on Mac ja hyvin on pelannut.

Käyttäjän SakariJSaarilahti kuva
Sakari Saarilahti Vastaus kommenttiin #28

#28 Max Jussila kirjoitti: "Onko se sinun koneesi sillä perusteella kuraa, että se on laitettu kasaan Kiinassa? Minullakin on Mac ja hyvin on pelannut."

Eipä ole tullut valittamista rautapuolesta. Softapuoli joskus tökkii, mutta siitä vastaa "Designed by Apple in California." :)

Käyttäjän PetriKokko11 kuva
Petri Kokko Vastaus kommenttiin #13

Juuri näin, samaa mieltä. Kiinan teknologinen osaaminen on huippuluokkaa, kiinankura tyyppiset puheet ovat historiaa.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen Vastaus kommenttiin #44

Vinkki: mene ostamaan kiinalainen ja saksalainen poranterä ja vertaa :D

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson Vastaus kommenttiin #12

Komponenttejaan? Viimeksi kun kuulin, pienin komponentti mitä esim. Apple tuottaa Kiinasta on valmis iPhone. Ja olisi mielenkiintoista nähdä mihin sen hinta pomppaa €1599:sta kun se tuotetaan alusta loppuun USA:ssa.

Tosin, tuskin Apple siirtää tuotantoaan kotimaahansa; siellähän voisi jopa joutua maksamaan veroja! Luultavammin se siirtää tuotannon Vietnamiin tai johonkin muuhun halpamaahan, missä työvoima on lähes ilmaista.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen Vastaus kommenttiin #15

Näin juuri voivat tehdä. Innovaatiot tulevat lännestä, kokoonpanon voi tehdä missä tahansa halpatuotantomaassa.

Käyttäjän SakariJSaarilahti kuva
Sakari Saarilahti Vastaus kommenttiin #15

#15

En usko, että puhelinten hinta nousisi merkittävästi. Pitkälti käsityönäkin valmistetun puhelimen työvoiman kustannukset kattavat vain noin 5% puhelimen myyntihinnasta. Lähes kokonaan automatisoitujen kokoonpanotehtaiden rakentaminen Amerikkaan saattaisi pitkällä aikavälillä hyvinkin kannattaa. Ongelmaksi USA :ssa saattaisi nousta pikemminkin amerikkalaisen insinöörityövoiman puute, jota tarvittaisiin valvomaan pitkälle automatisoituja tuotantolinjoja.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen Vastaus kommenttiin #12

Jenkkifirmoja on kielletty myymästä komponentteja Huawei:lle jotenka tekevät niitä myös ite.

Liikuttavaa että Jussila "sijaisloukkaantuu" kiinankurankauppiaiden puolesta.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #16

Silloin kun Lehtisen esi-isät olivat laskeutumassa puusta, kiinalaiset kirjoittivat romaaneja ja nauttivat oopperaesityksistä.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #12

Meillä on kaapissa monta pulloa, joissa lukee Made in Russia.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Tilanne ei ainakaan Intelin osalta ole ihan huonoin mahdollinen. Sillä on vain yksi tehdas Kiinassa. Muutoin valmistusta on USA:ssa, Israelissa ja Irlannissa.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #22

Muistelen nähneeni Intelin tehtaan Costa Ricassa. Olisiko listasi vajaa?

Käyttäjän SakariJSaarilahti kuva
Sakari Saarilahti Vastaus kommenttiin #31

#31 Wikin listassa on vain kiekkotason (wafer level) puolijohdevalmistajia ja sekin lista on puutteellinen. Kiekkotason valmistajat ovat siis sellaisia, jotka prosessoivat itse komponentteja piille tai jollekin muulle puolijohdematriaalille. Noiden puolijohdevalmistajien lisäksi erikokoisia kokoonpanotehtaita (backend and assembly) on vaikka kuinka monta.

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

Tämä ei ole enää kauppasotaa vaan suurvaltakilpailua.

USA on herännyt Kiinan uhkaan. Eurooppa ei halua nähdä uhkia missään.

Käyttäjän raimoylinen kuva
Raimo Ylinen

Kaikissa Yhdysvaltojen (ja muidenkin suurvaltojen) toimissa on pohjimmiltaan kyse taloudesta ja suuryritysten valtataistelusta, vaikka ne naamioidaankin demokratian ja muiden arvojen edistämisen tai erilaisten uhkien kaapuun. Huaweista on tullut laiteteknologian johtava yritys, mikä ei tietenkään sovi amerikkalaisille!

Käyttäjän SakariJSaarilahti kuva
Sakari Saarilahti

Jos jotain positiivista näistä uutisista pitäisi hakea, niin jo aikaisemmin tapahtunut Huawein joutuminen USA :n, Britannian ja Australian verkkolaitteiden kieltolistalle tarjoaa suomalaiselle Nokialle merkittävän kilpailuedun verkkolaitemarkkinoilla.

Myös HMD Global, joka valmistaa nykyiset Nokian tuotemerkillä markkinoitavat Android -puhelimet, tulee hyötymään kauppasodasta, ainakin niin kauan kun kauppasota ei uhkaa Nokian puhelinten valmistusta ja asemaa Aasian markkinoilla.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Oikea päätös Googlelta mielestäni. Kiinalaisethan tietysti kehittelevät omia ekosysteemejään tilalle, siitä vaan.

Vastakkainasettelu Kiina-USA (talouskääpiö Venäjällä ei tässä kamppailussa ole osaa eikä arpaa, rysyt ovat vain liian tyhmiä tajutakseen sen) on myös kamppailua länsimaisten demokraattisten arvojen ja Kiinan autoritaaristen arvojen välillä. Koska ihmisillä on sittenkin enemmän kaipuuta vapauteen ja yksilöllisyyden arvostamiseen kuin kollektivismin näennäiseen tehokkuuteen, niin luulen länsimaiden ja niiden arvojen sittenkin pitkässä juoksussa voittavan. Kiina joko sopeutuu (pragmaattisina uskon heidän tekevän niin) tai kutistuu.

P.S. Onneks mun Huawei-puhelin putos viime juhannuksena järveen ja jäi sinne. Kiinalaiset voivat nyt kuunnella kalojen keskustelua :D

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Politiikasta: Huangpun kaupunginosan kommunistijohtaja vastasi vuonna 2015 kysymykseeni Kiinan viidenkymmenen vuoden kehityssuunnasta, että kohti Singaporen mallia. Minä sanoin että niin, sielläkin on vain yksi puolue. Vastauksena leveä hymy ja maljojen nosto.

Venäjä on Kiinalle raaka-aineiden ja energian lähde juuri niin kauan kuin siitä on hyötyä. Kukaan ei erityisemmin pidä Venäjästä, kun taas venäläiset ovat ihan mukavia.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Kun tulin vähän liikaakin mollanneeksi kiinalaista laatua, niin täytyy toki myöntää Kiinalla olevan monia vahvuuksia nousta 2000-luvun ensimmäisen vuosisadan suunnannäyttäjäksi. Vuosituhantinen, maailman vanhin yhtäjaksoinen korkeakulttuuri. Ahkera ja älykäs kansa. Iso väestöpohja ja laaja pinta-ala luonnonrikkauksineen.

Epäilykseni kohdistuvat siihen, muodostuuko ongelmaksi Kiinan autoritaarinen järjestelmä yhdistettynä konfutselaiseen konservatiiviseen, vanhaa kunnioittavaan perinteeseen.

Menemättä sen pitemmälle aatehistoriaan, eurooppalainen (kolonialismin ja siirtolaisuuden kautta Pohjois-Amerikkaan ja muuallekin levinnyt) uudistusmielisyyttä arvostanut näkemys antoi pohjan tieteellistekniselle vallankumoukselle. Tämä yhdistettynä demokratia-, oikeusvaltio-, ja sananvapausajatteluun toi Euroopalle ja sen jälkeen Yhdysvalloille johtoaseman maailmassa useaksi vuosisadaksi.

Pystyykö Kiina ja sen kulttuuri nyt nousemaan tämän rinnalle ja ohi? Minulla on epäilykseni. Japania talousihmeineen pidettiin nousevan auringon maana ja lännen haastajana 60-luvulta aina 80-luvulle. Sen jälkeen Japanin talous vaipui stagnaation tilaan ja vaikka maan teollisuus on toki vahva ja elintaso korkea, se ei nähdäkseni ole enää ollut esim. tietotekniikkaan perustuvan kehityksen kärjessä. Monet pitävät perussyynä maan yrityskulttuuria, joka suosii kokemusta uusien ajatusten sijasta. Mene ja tiedä.

Uusien näkemysten ja edistyksen edellytys on mielestäni aina ollut hengen vapaus. Mielestäni Kiinan nykyinen järjestelmä kahlitsee tätä liikaa, jotta Kiina voisi kehityksessään todella siirtyä aikanaan jälkiteolliseen vaiheeseen. Tehdas tai vaikka kokonainen kaupunki voidaan aina mahtikäskyllä polkaista pystyyn, mutta immateriaalisen hyvän tuottamisen edellytys on luova, vapaa mieli.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #42

Joo... se, että hakukone- ja applikaatiomonopoli kieltää hallituksen käskystä koko maailmalta yhteistyön yhden firman kanssa, osoittaa todellista hengen vapautta.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen Vastaus kommenttiin #43

Eivät voine muutakaan. Mitä arvelet, jos jollekin kiinalaiselle firmalle käy hallitukselta käsky, niin tottelevatko? Jos amerikkalaisen firman pomo ei tottele, niin vetäytyy eläkkeelle kultaisen kädenpuristuksen saattelemana, kiinalaisen firman tottelematon pomo saa olla iloinen jos selviää 20 vuoden vankilatuomiolla teloituksen sijasta.

Vapaalla yhteiskunnalla ja diktatuurilla on vielä eroa.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #45

Älä viitsi osoittaa ihan noin selvää tietämättömyyttä.

Kummassa on enemmän valtionyrityksiä, Ranskassa vai Kiinassa?

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen Vastaus kommenttiin #46

Luulen, ettei sillä ole merkitystä, onko Kiinan johtoa vastaan pullikoinut johtaja yksityisessä vai valtion yrityksessä. En ole Kiinassa paikan päällä, mutta silloin tällöin saa lukea yritysjohtajien, puoluepamppujen ym. teloituksista ja pitkistä vankilatuomioista. En tiedä, mitä ovat tehneet, useimmiten jostain korruptiosta on ollut kai kyse, olisiko joskus jostain muustakin.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #48

Niin, ensimmäinen kuuteen vuoteen kuolemantuomion saanut Kiinassa oli korruptiosta tuomittu Luliangin varapormestari Zhang Zhongsheng, 65 vuotta. Luliang on kivihiilikaupunki ja Zhang ehti kahmia itselleen noin 150 miljoonan euron potin.

Näissä korruptiotuomioissa on sellainen systeemi, että ne annetaan normaalitapauksissa ehdollisina kuolemantuomioina kahden vuoden koetusajalla. Ennen ajan loppuun kulumista tuomio sitten konvertoidaan elinkautiseksi. Zhangin kohdalla teko oli niin törkeä, että tuomio pantiin täytäntöön, siis ylipäätään ensimmäinen kuuteen vuoteen korruptiosta annettu tuomio ja ensimmäinen XiJinpingin aikana. Länsilehdistö ei yleensä jaksa kertoa niistä, joiden kuolemantuomiot on muutettu elinkautisiksi.

Yhtään yritysjohtajaa ei ole tuomittu kuolemaan sitten maidon melamiiniskandaalin ja siitä on jo yksitoista vuotta. Eipä noita kovin usein siis ole, eiedes ”silloin tällöin”.

Kannattaa lukea tämäkin: https://www.snopes.com/fact-check/chinese-politici...

Länsilehdistö on aika innokas valehtelemaan Kiinan tapahtumista.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Kyllä niitä softia voi ladata puhelimeen mutta ei esiasennettuina. Eikä tule tietoturvapäivityksiä eikä niitä sovelluksia päivitetä, mitkä käyttävät sijaintitietoja yms, mitkä ovat sidoksissa Googleen.

Uudempaa käyttöjärjestelmää ei tule, mikä jo hankaloittaa aika paljon sovelluskehittäjiä, ketkä eivät enää pääse Googlen kehittäjien joukkoon Huawein puhelimille.

Huawei kenties ottaa oman käyttöjärjestelmänsä käyttöön mutta menestys voi olla suunnilleen tätä luokkaa kuten ubuntu-kännykkä ja miten sille kävikään enkä oikein usko, että useat sovelluksien tekijät firmoissa ryhtyisi siirtymään kiinalaisten appstoreen.

Saa nähdä, että mitenkä huomisen Huawein julkaisun aikana tapahtuu?

Roottaaminen ei onnistu, kun Huawei sulki bootloaderit kokonaan jo aiemmin.

Käyttäjän SakariJSaarilahti kuva
Sakari Saarilahti

#17 Juuri näin. Huawein omalle käyttöjärjestelmälle ei voi odottaa tulevaisuutta kuin korkeintaan Kiinassa, eivätkä appien tekijät riskeeraa pääsyllä USA :n pakotelistoille.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

@17. Päivitystä tähän. Nykyisiin ja varastoissa oleviin myymättömiin puhelimiin tulee kyllä tietoturvapäivityksiä yms. mutta asia on sitten ihan toinen, että kauanko kestää saada Huaweilta niitä päivityksiä? Toinen on se, että mobiilivarmenteet kuten maksatuksissa vaatii aika ajoin varmenteita ja jos niitä ei enää tule säännöllisesti, niin mitä sitten tehdään? Kuten jo aiemmin sanottu, kukaan kehittäjistä ei uskalla ottaa riskiä joutua pakotelistalle.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Musta lista vaikuttaakin olevan laajempi, kun itse käsitin. Se ei ole pelkästään älä osta tai käytä, vaan myös älä myy:

https://www.is.fi/digitoday/art-2000006111895.html

Joukko puolijohdevalmistajia lopettaa myymisen Huaweille.

Sitä tässä ihmettelee, että kun puolijohdemineraalit ovat kaiketi tärkeiltä osiltaan Kiinasta, mistä nuo puolijohdevalmistajat saavat kohta materiaalia?

Mutta sotahan tästä on tulossa, toivottavasti ei kuitenkaan aseellinen. USA:n viimeisiä aikoja saada Kiina kakkokseksi, jos enää onnistuukaan.

Käyttäjän SakariJSaarilahti kuva
Sakari Saarilahti

#34 ” ... kun puolijohdemateriaalit ovat kaiketi tärkeiltä osiltaan Kiinasta ...”

Tärkein materiaali on edelleen puhdas pii, josta puolijohdetehtaiden tarvitsema raakamateriaali, piikiekot valmistetaan. Pii ei materiaalina tule koskaan maailmasta loppumaan, ja sen jalostuskustannuksetkaan tuskin karkaavat käsistä :)

Käyttäjän Lumedemokratia kuva
Esa Heikkinen

Päätös olla myymättä ja/tai toimittamatta ei ole googlen eikä puolijohdetoimittajien vaan Yhdysvaltojen hallinnon. Huawei tytäryhtiöineen on yksiselitteisesti kielletty vastaanottaja jolle amerikkalaisyritykset eivät saa lähettää yhtään mitään, ei edes tietokoneohjelmia tai muita aineettomia hyödykkeitä kuten ohjelmisto-oikeuksia.
Asiasta on laki jonka rikkomisesta seuraa ankarat rangaistukset sekä mammuttimaiset sakot.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Niin. Kohtalaisen huvittavaa, että laintulkinnan peruste on Huawein mahdollinen riippuvuus Kiinan valtiosta. Mahdollinen, kyllä. Entä Googlen riippuvuus Yhdysvaltain hallituksesta?

Käyttäjän SakariJSaarilahti kuva
Sakari Saarilahti

#37

Todellinen peruste on tietysti vain USA :n teknologisen ylivoiman säilyttäminen. Nyt se on vielä mahdollista, muutaman vuoden kuluttua Kiina ajaa peruuttamattomasti USA :sta ohi.

Edelliseen lisätäkseni, myös Kiinan olisi korkea aika toimia sitoumustensa mukaisesti ja alkaa kunnioittamaan fair-play periaatetta kansainvälisessä kaupassa. USA ei ole ainoa roisto tässä pelissä.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #38

Muotoilusi lienee eurooppalaiselle tyypillinen: "USA ei ole ainoa roisto tässä pelissä." Veikkaan, että aika monelle amerikkalaisäänestäjälle ei tule mieleenkään, että olisi muita roistoja kuin Kiina.

Käyttäjän SakariJSaarilahti kuva
Sakari Saarilahti

Näin olen itsekin arvellut:

”Huawei pystyisi jatkamaan sekä matkapuhelinten että verkkolaitteiden valmistamista, uskoo pitkään teknologia-alaa seurannut, konsulttiyritys Radio Free Mobilen perustaja Richard Windsor. ........ Mikäli Huawei ei voi käyttää puhelimissaan Googlen palveluita, se ei tule myymään yhtäkään puhelinta Kiinan ulkopuolella”, Windsor sanoo.”

https://www.hs.fi/talous/art-2000006112536.html

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala

selvää on, että tilanne on Huawein kannalta painajaismainen. Miten asia etenee lienee vielä epäselvä.

Minusta ainoa varma asia on, että Kiina tulee vastaamaan ainakin yhtä järeillä keinoilla. Miten ja milloin, sen aika näyttää.

Pitää muistaa sekin, että Kiinalla on USA:lta saamisiä satoja miljardeja.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Nämä Kiinan saatavat nostetaan aika ajoin esiin, kun yritetään selittää että länsi on heikko ja Kiina ja Venäjä vahvoja. Jos kiinalaiset yrittäisivät saada saatavansa kerralla ulos, niin amerikkalaiset yksinkertaisesti kieltäytyisivät maksamasta. Laittaisivatko kiinalaiset ulosottomiehen asialle?

Kiinan keinot vastata ovat mielestäni melko rajalliset. Voivat tietysti sulkea markkinansa amerikkalaisilta tuotteilta, mutta Yhdysvaltain vienti Kiinaan on vain murto-osa Kiinan viennistä Yhdysvaltoihin, lähinnä maataloustuotteita. Kiina kärsii kauppasodasta ilman muuta enemmän.

Harvinaiset maametallit ovat ehkä yksi Kiinan valtti kauppasodassa, mutta luulen amerikkalaisten ottaneen tämänkin huomioon päätöksiä tehdessään.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

Ekosysteemi on tuossa valtavan keskeinen asia. Päivitykset voidaan avoimen lähdekoodin systeemissä järjestää Huawein toimesta itse, mutta globaalia ekosysteemiä ei luoda tyhjästä.

Sitä se oli Jolla-puhelimellekin (itselläni on nro 63). Sekin oli Android-yhteensopiva, eli Android-sovellukset toimivat siinä. Mutta ei ollut Play-sovelluskauppaa, vaan saattoi asentaa vain ilmaisia sovelluksia, sikäli kun löysi niille asennuspaketin. Vaihtoehtona oli venäläinen Yandex-sovelluskauppa, jossa ei ollut juuri mitään eikä kukaan länsimaalainen tietenkään halunnut käyttää sitä. Itsekin lopulta kyllästyin siihen, ettei mikään Androidille ostamani itselleni tärkeä sovellus toiminut Jollassa. Siten Jollankin lupaus kuoli.

Huawei tietenkin selviää hengissä kiinalaisen ekosysteeminsä myötä ja Googlen pakotteet pakottavat Huawein itsenäistymään Androidin ja sen ekosysteemin osalta. Kiinalainen tietotekniikka-ekosysteemi on valtava ja joiltain osin länsimaista pitkälti edellä. On aivan mahdollista, että tämä aiheuttaa tulevaisuudessa ekosysteemimullistuksen, jonka myötä me tulemme olemaan kiinalaisen ekosysteemin orjia ja perässäseuraajia.

Toimituksen poiminnat